Saturday, September 21, 2019

Триптих за Гоце: "От люлката до гроба" - Част III


Делчев пристигна в Баница на 19 април ст. ст. Тук дойдоха и серската чета с войводата си Георги Бродалията, също и драмската чета с войводата си Димитър Гущанов. Събраха се около двайсетина души четници и се настаниха в две къщи една срещу друга; Делчев беше с двамата войводи и с още няколко четници, а другите бяха в отсрещната къща.
Денят 20 април мина спокойно и дори весело. Другарите на апостола забелязаха, че някаква едва доловима сянка забулваше неговата широка, приветлива усмивка, макар че той, както винаги, все гледаше да поддържа сред тях весело и бодро настроение. И от време на време замлъкваше внезапно и негли се ослушваше в мислите си. Най-сетне той каза:
—С нашия живот, какъвто е, станах вече и фаталист. Нощеска сънувах, че турци ме удариха в сърцето. Щипската чета е разбита в Карбинци. Милан, брат ми, е в тая чета и сигурно е убит.
Когато говореше Делчев и каквото и да кажеше, думите му винаги имаха по-друга, по-голяма тежест. Другарите му сега се опитаха да прикрият и собственото си смущение с весели закачки, които Гоце подзе и се смееше повече от всички. И наистина злокобният му сън не предсказваше смъртта на втория му по-малък брат Милан, който загина по-късно, през лятото, в с. Неманци, Кукушко. Дойде и вест, че в Горно Бради довтасал аскер, но и това не развали доброто настроение на комитите. Аскерът през целия ден стоя спокойно в Г. Бради, пък и се знаеше, че дето има комити, там някъде наблизо ще има и аскер. Особено напоследък безброй потери кръстосваха по всички посоки тревожна Македония.
Настъпи нощта срещу 21 април. По едно време Делчев мина в отсрещната къща да види настанилите се там момчета. Преди няколко дена бяха станали солунските атентати и Гоце разказа на четниците подробности по това необикновено смело дело на неколцина себеотречени македонски революционери. Гоце се прибва в квартирата си и скоро цялото село утихна.
Късно след полунощ в тъмнината се замяркаха черни сенки, които безшумно обградиха заспалото село от всички страни. Това бяха хиляди души турски аскер, които водеше турчинът Тефиков – бифш български офицер и съученик на Делчев от Военното училище. Изглежда, че той знаеше кого бе дошъл да търси в Баница.

[…]
—Кучета! —извика Делчев и гръмна по тях. —Лягайте! —викна той на другарите си и застана прав, дръпна ударника на пушката си, за да я напълни отново.
—Лягай, Гоце! — обади се Чаков, който бе залегнал зад него.
Делчев понечи също да залегне, но турците отсреща изгърмяха и един коршум прониза гърдите му. Апостолът падна върху пушката си, после с последен напор се приподигна на двете си ръце, но отново се отпусна ничком и издъхна.
—Гоце! Гоце! – извика Чаков с всички сили, но гласът му бе заглушен от трясъка на зачестилата стрелба.

[…]

На другия ден тялото на апостола бе занесено в Сер, но още същия ден бе върнато в Баница и бе предадено на селяните, които го погребаха.
Гоце Делчев загина едва-що навършил трийсет и една години.
Майка му, кротката и смирена стрина Султана, скрита вкъщи, плачеше горко за трите си рожби: Гоце, Мицо и Милан. Ала вън, пред людете, тя газваше с гордост:
—Нек ги трепат, нек сите майки да родат такви синове.

Димитър Талев, „Гоце Делчев“




No comments:

Post a Comment