Thursday, December 27, 2018

"Самуил, Цар Български"

Започнах да чета романа съвсем случайно. Нямах книга в себе си и реших да проверя какво друго на Талев, освен Преспанската четирилогия, е качено в Читанка. Оказа се само това –  трите части на романа за цар Самуил. Началото на първата книга е толкова приказно и живо, колкото и романа по-нататък.

* * *
Двамата конници яздеха мълчаливо през старата гора, на няколко разтега един след друг, по тясна дърварска пътека. Денят вече гаснеше под ниско надвесено облачно небе. Беше през първите дни на месец сечен[1]. Всичко наоколо беше пропито със студена влага, която лепнеше и се стичаше по дебелите възлести дънери. По падините и долищата тонеха и се изцеждаха размекнати, посивели преспи. Копитата на конете затъваха в рядката кал по пътеката, чукаха и стържеха по камънаците, шляпаха из локвите и пръскаха наоколо кална вода. Гъстата гора чезнеше в здрача, само неокапалата дъбова шума все още се червенееше като напластена ръжда по разкривените, почернели от влагата клони. Студено беше, влажно и мрачно, ала се усещаше, макар и едвам доловимо, дъх на близка пролет. Минал бе денят на свети Атанасий, а с него бяха отминали и лютите зимни студове.

[…]

В същото време откъм вътрешността на воденицата, през шума на водата и воденичното колело, се надигнаха няколко груби, нестройни гласове, а между тях се открояваше слабичък, но ясен и чист детски глас:
— Оооотче наш, който си на небето… да се свети името тииии, да бъде волята ти, както на небето, така и на земятаааа…
— Ха… все се молят… — изръмжа слугата. — Молят се, а сам са-сатаната е в сърцето им, негови са те всички. Оня ден…
— Води конете.
Слугата поведе двата коня, гласовете откъм воденицата се надигнаха още по-силни:
— … не ни въвеждай в изкушение… избави нас от лукавия…
Младият воин стоеше пред отворената врата на воденицата и чакаше търпеливо. Най-сетне гласовете там вътре заглъхнаха в тих стон:
— Аамииннн…
На вратата се показа стар човек, леко приведен, лицето му беше в сянка, но бялата му коса, огряна от огъня зад него, сияеше като широк ореол около едрата му глава. Младият воин пристъпи към него. Старецът го гледаше мълчаливо, после каза с плътен глас:
— Влез, Самуиле.
Той се върна във воденицата, след него влезе и младият воин; това беше войводата Самуил Мокри — най-малкият син на охридския комит[2] Никола Мокри.

Димитър Талев, САМУИЛ, ЦАР БЪЛГАРСКИ
Книга първа: Щитове каменни

Година: 1958 (Пълни авторски права)

 
Издателство „Захарий Стоянов







----------------------------------
[1] Сечен — февруари.
[2] Комит — управител на област, наместник на царя.

No comments:

Post a Comment